Рецензія на фільм «Поки ми спимо» (film While We Sleep) (3475)

Наука це не може пояснити…

В український прокат виходить стрічка «Поки ми спимо», що знята за участі голлівудських та українських  акторів та зрежисована справжньою голлівудською легендою. Анджей Секула, відомий у світі кіно як оператор культових картин Квентіна Тарантіно «Скажені пси» та «Кримінальне чтиво». В цій якості Секула отримав престижну премію BAFTA, а як самостійний та самобутній режисер - здобув багато прихильників завдяки своїй найуспішнішій авторській роботі «Куб-2: Гіперкуб». Картину «Поки ми спимо» було знято в Україні - в Києві та селі Лісники поблизу столиці. Ексклюзивний показ моторошної стрічки відбувся у кінотеатрі Cinema Citi (ТРЦ Ocean Plaza). Використання лазерного проектора Barco DP4K-32B разом з екраном Clarus XC 4-го покоління, забезпечує максимальну яскравість і приголомшливу передачу кольору. Високоякісна акустична система Dolby Atmos дозволить почути найменший шурхіт. А до послуг особливо вибагливих глядачів - VIP-зал і зал з 4DX проекцією. У головних ролях - Брайан Гросс, Дар’я Трегубова, Олівер Тревена, Ліра Ірен Гросс, Джесі Кінг, Олександр Омельянов, В’ячеслав Бабенков, Павло Шпегун,. Бюджет - $750 000. Хронометраж - 01:33. Прем‘єра (світ) - 01.10.2021. Прем‘єра (Україна) - 28.10.2021 (Cineverse). Оцінка www.kino-nik.com 6/10

ПРО ЩО КІНО: за містом, у дорогому котеджі мешкає родина американського арт-дилера, у якій зростає дівчинка-підліток Кора (Ліра Ірен Гросс) - щаслива, красива та життєрадісна. Аж доки з нею не починають відбуватися дивні речі, що неабияк непокоять батьків. Дженніфер (Джеси Кінг) і Дерек (Брайан Гросс), відвозять її в лікарню на обстеження. Доктора Ніну Іванько (Даша Трегубова) шокують результати комп'ютерної томографії, тому вона вирішує спостерігати за Корою у неї вдома і знаходить щось набагато гірше, ніж просте порушення сну…

ВРАЖЕННЯ ТА АКТОРИ: «Поки ми спимо» починається зі сцени, яка на мить змушує згадати про класичний «Омен», потім фільм нагадує нестрашні дитячі страшилки, а в кінці кінців він стає черговим переспівом «Екзорциста» в стандартному європейському стилі. На жаль, після дня народження Кори, мало що відбувається, крім того, що дівчинка поводиться дивно. А будь-яка спроба створити інтригу зруйнована парою кадрів на самому початку. Ясно, що тут замішаний демон, і залишається просто чекати, коли він заявить про себе. У більшості варіацій на тему «Екзорциста» було щось, що заважало публіці заснути. Це могла бути кров, рваний одяг (якщо героїня - красуня в соку), нестримна блювота і богохульні мови. Але більшу частину часу Кора просто мовчки хандрить і поводиться як перелякана дівчинка-підліток. Це, мабуть, страшно, але тільки для її батьків.

Коли, нарешті, щось відбувається, режисер демонструє давно відомі прийоми. А саме - левітації, рухи в стилі павука, і грубий низький голос, непритаманий для юної дівчини. Все зроблено в поспіху, кожному з відхилень приділяється не більше пари хвилин. Навіть екзорцизм отця Андрія (Олівер Тревена) закінчується приблизно через п'ять хвилин. А шкода! Актор в цій ролі так схожий на Джейсона Стетхема, що нікого не здивувало б, якби він спробував вигнати диявола з дівчинки за допомогою мордобою.

Батька Кори зіграв відомий американський актор Брайан Гросс (також він є співавтором сценарію), упізнаваний для українських глядачів завдяки ролям у серіалах «Баффі - винищувачка вампірів», «Вокер - техаський рейнджер», «Місце злочину: Майамі» та «Місце злочину: Нью-Йорк». А роль київської лікарки Ніни Іванько, яка намагається допомогти Корі та її сім'ї, дісталася українській акторці і телеведучій Даші Трегубовій. Акторські здібності вродливої білявки Трегубової вразили Секулу, у доробку якого - співпраця з багатьма голлівудськими зірками першої величини: Джоном Траволтою, Умою Турман, Брюсом Віллісом та ін.

У картині «Поки ми спимо» задіяний ще один вже відомий нашому глядачеві західний «легіонер»  - харизматичний британський актор Олівер Тревена. Той самий, котрий зіграв відчайдуха Богуна у фільмі Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна «Захар Беркут» (2019).

РЕЗЮМЕ: за жанром «Поки ми спимо» - фільм жахів, а прем'єру заплановано на Гелловін, тобто 28 жовтня 2021 року. А для того, аби кожен глядач по-справжньому занурився у світ нічних жахіть, до зйомок залучали навіть професійного консультанта зі сну.

Микола Лежньов (за матеріалами дистрибуторської компанії Cineverse)